rownanie
df: Wyznacz m dla ktorych rownanie x3 + (3−m2)|x|+m2+m−2=0 ma 3 rozwiazania.
Zaczalem tak:
Podst.
t=|x|, t≥0
t3+(30m2)t+m2+m−2=0
No i aby wyjsciowe rownanie mialo 3 rozwiazania, to te rownanie musi miec 2 rozwiazanie, gdzie
1 rozwiazanie bedizie rowne 0, a drugie bedzie wieksze dodatnie.
I dalej to w sumie nie wiem jak rozwiazywac
21 kwi 11:55
df: *ma dokladnie 3 rozwiazania
21 kwi 12:00
Rafal44: To, co piszesz, dotyczy równania kwadratowego, a Ty masz sześcienne.
21 kwi 12:07
df: to jak to ugryzc ? robic wziorami vietta 3 stopnia?
21 kwi 12:24
df: bo ani 2, ani −2 nei jest pierwiastkeim tego rownania
21 kwi 12:26
Metis: x3 + (3−m2)|x|+m2+m−2=0
1) x≥0 − ten warunek trzeba zapisać wzorami Viete'a dla wielomianu stopnia III
x3 + (3−m2)x+m2+m−2=0
Równanie sześcienne postaci x3+px+q=0 ma 3 rozw. rzeczywiste jeśli:
Δ>0 ⇔ 4p3− 27q2>0
Podstawić i obliczyć częśc wspólną warunku x≥0 i Δ>0
2) x<0
x3 −(3−m2)x+m2+m−2=0 ⇔
x3 +(−3+m2)x+m2+m−2=0
Analogicznie.
21 kwi 14:38
Metis:
21 kwi 15:12