Prawdopodobieństwo
Paweł: Ze zbioru cyfr { 1,2,3,4,5,6,7} wylosowano kolejno bez zwracania dwie cyfry i utworzono z nich
liczbę dwucyfrową.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) A − co najmniej jedna cyfra tej liczby jest większa od 3
b) B − utworzona liczba jest podzielna przez 3 i jednocześnie nie jest podzielna przez 4
21 kwi 11:12
Damian: P(A) = 6/7
|B|={15, 21, 27, 51, 57, 63, 75}
|Ω|=6*7
21 kwi 11:24
Paweł: Faktycznie coś za dużo tych liczb wypisałem
21 kwi 11:26
Damian: z dwumianu Newtona Ω = 21, B = {(12, 21), (15, 51), (27, 72), (36, 63), (57, 75)}=5, tyle ze
nie wszystkie pary spełniaja warunek
21 kwi 11:33
Paweł: A co z liczbą 42?
21 kwi 11:34
Michał: Przepraszam, że sie podepne pod temat, ale moglibyście pokazać jak obliczyliście a) ? Można
tutaj zastosować
zdarzenie przeciwne ?
21 kwi 11:35
Damian: 42 i 24 obie sa podzielne przez 4, a w moich parach albo obydwie nie są, ale jedna z nich nie
jest
21 kwi 11:36
Jerzy:
a)
|Ω| = 7*6
|A'| = 6
P(A) =1 − 6/42 = 1/7
21 kwi 11:38
Paweł: Osobiście policzyłem to tak
A'− obie cyfry są co najwyżej równe 3
A'={12,13,21,23,31,32}
|A|=|Ω|−|A'|=36
21 kwi 11:38
Damian: | | | | | | | |
liczyłem bez przeciwnego Ω=21, A= | * | + | ze losujemy albo 1 wieksza od 4 i |
| | | | |
do niej 1 mniejsza, albo od razu 2 wieksze
21 kwi 11:39
Jerzy:
oczywiście = 6/7
21 kwi 11:39
Paweł: 42 podzielne przez 4?
21 kwi 11:43
Michał: Dziękuje za odpowiedź
21 kwi 11:46
Damian: czyli P(B) = 4/21
21 kwi 11:49
Paweł: Hmm
Jeśli ja zrobiłem to tak
B={15,21,27,42,51,57,75}
|B|=7
Gdzie jest błąd w moim rozumowaniu tego zadania?
21 kwi 11:53
Paweł: Wrócę do tego zadania za jakieś pół godziny, bo znowu policzyłem nieco inaczej i wyszło mi
więcej tych liczb
21 kwi 11:58
Damian: Paweł nie masz 63 w zbiorze
21 kwi 12:05
Paweł: Jednak wróciłem do punktu wyjścia
Liczby podzielne przez 3:
{12,15,21,24,27,36,42,45,51,54,57,63,72,75}
Liczby podzielne przez 4:
{12,16,24,32,36,52,56,64,72,76}
Liczby podzielne przez 3 i jednocześnie niepodzielne przez 4
{15,21,27,42,45,51,54,47,63,75} czyli 10 takich liczb
21 kwi 12:05
Damian: 47 nie jest podzielne przez 3
21 kwi 12:08
Paweł: Oczywiście chodziło o 57
21 kwi 12:09
Damian: czyli po prostu miałeś racje, przepraszam za zamieszanie, dużo pisałem mało myslałem

w rekompensacie wklejam zadanie: rzucono 3 szesciennymi kostkami do gry. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że wypadna 3 różne cyfry, jeśli suma wyrzuconych liczb ma być wieksza od
14
21 kwi 12:17
Paweł: Policzę te zadanko jak uporam się ze swoimi, które mam do policzenia
21 kwi 12:21