Rafal44: Niech |AB|=|CD|=a, |BC|=|DA|=b.
Niech k będzie prostą prostopadłą do prostych AB i CD przechodzącą przez punkt P oraz
przecinającą proste AB i CD kolejno w punktach Q i R.
Odcinki QP i RP są wysokościami odpowiednio trójkątów PAB i PCD, a zatem suma ich pól wynosi
| | |AB|*|QP| | | |CD|*|RP| | | a*|QP|+a*|RP| | | a(|QP|+|RP|) | | a*|QR| | |
|
| + |
| = |
| = |
| = |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Odcinek QR jest wysokością równoległoboku ABCD, stąd wniosek, że suma pól trójkątów PAB i PCD
równa się połowie powierzchni równoległoboku ABCD.
Analogicznie dowodzimy, że suma pól trójkątów PBC i PDA równa się połowie powierzchni
równoległoboku ABCD.