Równanie kwadratowe pytanie
Kamil: Jak to robicie, że wiecie, że 139−80√3 to to samo co 64 −2*8*5√3 +75, a więc jest to samo co
(8−5√3)2. W pamięci było'by to chyba za trudne...
21 kwi 10:04
karobert: po rozwiązaniu 87 zadań tego typu też będziesz wiedział − ja nie znam innego sposobu
21 kwi 10:13
Kamil: To nie jest fajnie hehe
21 kwi 10:19
Rafal44: Zapisujemy 139−80
√3 w postaci (a−b)
2, gdzie a,b>0. Mamy wówczas a
2+b
2=139 i 2ab=80
√3.
| | 40√3 | |
Z drugiego równania b= |
| , po podstawieniu do pierwszego |
| | a | |
a
4+4800=139a
2
a
4−139a
2+4800=0
t=a
2
t
2−139t+4800=0
Δ=19321−19200=121
a=
√64=8 lub a=
√75=5
√3
Pozostaje zauważyć, że jedno z tych rozwiązań to nasze a, a drugie to nasze b, gdyż żadna z
niewiadomych nie była w żaden sposób wyróżniona względem drugiej.
21 kwi 10:31
Rafal44: Oczywiście, o wiele prościej jest sprawdzać "dzielniki" liczby 40√3 i podstawiać po kolei, a
nuż się uda.
21 kwi 10:33