wielomiany
ulcza: Dany jest wielomian w(x) = x5 +(2a−7)x3 − 14x2 +6a
Wyznacz a wiedząc, że w(a) = −12
21 kwi 01:22
Janek191:
W(x) = x5 + ( 2 a − 7) x3 − 14 x2 + 6 a
W(a) = − 12 , więc a5 + (2 a − 7) a3 − 14 a2 + 6 a = − 12
a5 + 2 a4 − 7 a3 − 14 a2 + 6 a + 12 = 0
a = 1 bo 1 + 2 − 7 − 14 + 6 + 12 = 0
zatem
W(x) : ( a − 1) = a4 + 3 a3 − 4 a2 − 18 a − 12
a4 + 3 a3 − 4 a2 − 18 a −12 = 0
a = − 1 bo 1 − 3 − 4 + 18 − 12 = 0
a = − 2 bo 16 − 24 − 16 + 36 − 12 = 0
P(x) = a4 + 3 a3 − 4 a2 − 18 a − 12 dzieli się przez ( a + 1)*( a + 2) = a2 + 3a + 2
Wykonujemy to dzielenie
(a4 + 3 a3 − 4 a2 − 18 a − 12 ) : ( a2 + 3 a + 2 ) = a2 − 6
oraz
a2 − 6 = 0 ⇔ a = − √6 lub a = √6
Odp. a = − √6 lub a = − 2 lub a = − 1 lub a = 1 lub a = √6
===================================================
21 kwi 07:03