wielomian na czynniki
ulcza: Dany jest wielomian w(x)= 3x3 − 10x2 −23x−10
a) dla jakich wartości współczynników a, b, c wielomiany w(x) oraz p(x)
są równe, jeśli p(x)= 3x3+2ax2 +(c−2b)x +(2c−b) ?
b)rozłóż wielomian w(x) na czynniki
21 kwi 01:17
Janek191:
W(x) = 3 x
3 − 10 x
2 − 23 x − 10
a)
P(x) = 3 x
3 + 2a x
2 + ( c − 2b) x + ( 2 c − b)
W(x) = P(x) ⇔ (− 10 = 2a i − 23 = c − 2b i −10 = 2 c − b ) ⇔
⇔ ( a = − 5 i c = 2b − 23 i 2*( 2 b − 23 ) − b = − 10 ) ⇔
⇔ ( a = − 5 i c = 2b − 23 i 3b = 36 ) ⇔
⇔ ( a = − 5 i b = 12 i c = 1 )
==========================
b) W(−1) = 0 bo − 3 − 10 + 23 − 10 = 0
więc
W(x) : ( x + 1) = 3 x
2 − 13 x − 10
3 x
2 − 13 x − 10 = 0
Δ = 169 − 4*3*(−10) = 169 + 120 = 289
√Δ = 17
| | 13 − 17 | | 2 | | 13 + 17 | |
x = |
| = − |
| lub x = |
| = 5 |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
więc
| | 2 | |
3 x2 −13 x − 10 = 3*( x − 5)*(x + |
| ) |
| | 3 | |
oraz
| | 2 | |
W(x) = 3*(x − 5)*(x + 1)*( x + |
| ) |
| | 3 | |
==========================
21 kwi 07:21