dziedzina i miejsce zerowe funkcji
Doris97: Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f(x)= (x
2+6x)/√(x
2−36)
Pilnie potrzebuję! Z góry dziękuję za pomoc
20 kwi 23:44
Metis: x2−36>0
f(x)=0
20 kwi 23:44
Doris97: Mam tak:
x2−36>0
x2>36
x>6
x ∊ (6, ∞)
x2+6x=0
i co dalej z tym miejscem zerowym?
20 kwi 23:51
Jerzy:
Najpierw skończ nierówność
20 kwi 23:52
Metis: 1) źle
x2−36>0
x2−62>0
(x−6)(x+6)>0
x=6 v x=−6
Rysuj parabole i odczytuj .
f(x)=0 ⇔ x2+6x=0
x2+6x=0 ⇔ x(x+6)=0
x=0 v x=−6 − sprawdź czy należą do dziedziny!
20 kwi 23:53
Doris97: liczyć delte?
20 kwi 23:53
Doris97: o dziękuję bardzo za pomoc
20 kwi 23:54
Doris97: A jeszcze z jednym pomęcze bo wydaję mi się że mam zły wynik. Zadanie brzmi tak:
Rozwiąż nierówność:
x2−4x+15≤0
21 kwi 00:00
Janek191:

x
2 − 4 x + 15 ≤ 0
Δ = 16 − 4*1*15 = 16 − 60 < 0 − brak pierwiastków
zatem wykres funkcji f(x) = x
2 − 4 x + 15 leży na osią OX ( a = 1 > 0)
Odp. Brak rozwiązań . ( x ∊ ∅ )
========================
21 kwi 07:56