Sin^3x+cos^3x
Qźa: Oblicz sin3α+cos3α mając dane sin2α=1/4 i x(0, 2π)
Z wzoru na skróconego mnożenia dochodze do (sinα + cosα)7/8
Czy mogę napisać że sinα+cosα=x , ,potem podnieś do kwadratu, wyliczyć z i podstawic ?
20 kwi 22:37
Jack: Znasz moze jedynke trygonometryczna?
Z niej mozesz obliczyc dosyc duzo...
20 kwi 22:45
Qźa: Dzięki ^^
20 kwi 22:50
Qźa: Btw, wychodzi to samo co przy moim pytaniu
20 kwi 22:52
ZKS:
sin
2(x) + cos
2(x) = 1
Dodanie stronami i mamy.
| | 5 | | √5 | |
[sin(x) + cos(x)]2 = |
| ⇒ sin(x) + cos(x) = ± |
| |
| | 4 | | 2 | |
sin
3(x) + cos
3(x) = [sin(x) + cos(x)][sin
2(x) − sin(x)cos(x) + cos
2(x)] =
| | √5 | | 1 | | 7√5 | |
± |
| • (1 − |
| ) = ± |
| |
| | 2 | | 8 | | 16 | |
20 kwi 23:03
Qźa: (Sinα+cosα)(sin
2α−sinαcosα+cos
2α)=7/8(sinα+cosα)
Przy czym (sinα+cosα)
2−2sinαcosα=1
(Sinα+cosα)
2=5/4
Sinα+cosα=
√5/2 lub sinα+cosα= −
√5/2
Więc sin
3α+cos
3α= 7
√5/16 lub sin
3α+cos
3α= −7
√5/16
Jakbyście mogli sprawdzić, będę wdzięczny
20 kwi 23:06
Qźa: Oooooo akurat dzięki
20 kwi 23:07