algebra
Benny: F(R2, R)={f:R2→R}; F1={f:R2→R:f(x, y)=f(y, x)}, F2={f:R2→R:f(x, y)=−f(y, x)}.
Udowodnić, że F(R2, R)=F1+F2. Czy jest to suma prosta?
20 kwi 22:20
jc: Pokaż, że rozkład
f(x,y) = h(x,y) + g(x,y)
h(y,x) = h(x,y)
g(y,x) = −g(x,y)
jest zawsze możliwy i jest jedyny.
Wskazówka: znajdź g i h.
To będzie oznaczało, że F jest suma prostą F1 i F2.
20 kwi 22:41
Benny: Nie bardzo rozumiem.
20 kwi 22:58
jc: F jest sumą prostą F1 i F2 oznacza, że każdy wektor v ∊ F daje się zapisać jako
suma v = v1 + v2, gdzie v1∊ F1, v2 ∊F2, przy czym takie przedstawienie jest
jedyne.
W Twoim zadaniu należy pokazać, że każdą funkcję 2 zmiennych można przedstawić
jednoznacznie jako sumę funkcji symetrycznej i antysymetrycznej.
20 kwi 23:12