123
Qu: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty
(2,1,3)
(2,3,−1)
wyszło mi np tak (0,2t+1,−4t+3)
mógłby ktoś sprawdzić ?
20 kwi 22:08
Mila:
A=(2,1,3) , B=(2,3,−1)
AB→=[0,2,−4] wektor kierunkowy prostej
x=2+0*t
y=1+2t
z=3−4t, t∊R
albo
x=2+0*t
y=3+2t
z=−1−4t, t∊R
20 kwi 22:18
Qu: dzięki za rozwiązanie,
Mogłabyś jeszcze napisać słowami jaki jest schemat rozwiązania takiego zadania ?
20 kwi 22:21
Mila:
1) Obliczasz współrzędne wektora AB= [v
x,v
y,v
z)]
2) Prosta przechodzi przez punkt (x
0, y
0,z
0)
(
Równanie parametryczne:
x=x
0+v
x*t
y=y
0+v
y*t
z=z
0+v
z*t
Równanie kierunkowe:
| x−x0 | | y−y0 | | z−z0 | |
| = |
| = |
| |
| vx | | vy | | vz | |
tu nie pisałam kierunkowego, jedna wsp. wektora kierunkowego jest równa 0.
20 kwi 22:45