tylko dodatnie wartosci przyjmujec dla kazdej liczby x wyrazenie
Monika: tylko dodatnie wartosci przyjmujec dla kazdej liczby x wyrazenie
a (x+9)2 b x3+9 c x2+9 d (x+9)4
20 kwi 22:01
Metis: c)
20 kwi 22:02
zef: A C D
20 kwi 22:02
zef: Sorki, tylko C, zapomniałem co się dzieje dla x=−9.
20 kwi 22:03
Metis: a) przyjmuje nieujemne( dla x=−9 mamy 0)
b) odpada całkowicie − sześcian liczby ujemnej jest liczbą ujemną ( np. (−4)3= −64
c) dla każdego x∊R x2+9>0 ( parabola x2 przesunięta o 9 do góry)
d) analogicznie jak w a)
20 kwi 22:04
===:
zef ... mylisz dodatnie i nieujemne
20 kwi 22:04
Monika: dziekuje
20 kwi 22:08
zef: Wiem właśnie zorientowałem się po tym jak napisałem odpowiedź
20 kwi 22:09
Monika: a jak rozroznic czy dodatnie czy ujemne na przyszlosc?
20 kwi 22:12
Metis: Dodatnie − wszystkie na prawo na osi liczbowej z wyjątkiem 0
Nieujemne − ... z 0
20 kwi 22:14