prawdopodobieństwo
kolos: Spośród liczb czterocyfrowych wylosowana jedną.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, ze suma cyfr tej liczby jest równa 8
20 kwi 21:52
kolos: jakies wskazowki chociaz prosze
20 kwi 22:05
kolos: ?
20 kwi 22:16
kolos: nic nikt nie wie?
20 kwi 22:23
Mila:
|Ω|=9*10*10*10
A− wylosowaną liczbę o sumie cyfr równej 8
Kombinacje z powtórzeniami:
x
1+x
2+x
3+x
4=8 suma cyfr jest równa 8
x
1≥1
x
1+x
2+x
3+x
4=7
Liczba rozwiązań tego równania w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych jest równa :
| | 120 | | 12 | | 4 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 9*10*10*10 | | 900 | | 300 | | 75 | |
II sposób
8=8+0+0+0 1 liczba
8=4+4+0+0 3 liczby
8=2+2+2+2 1 liczba
itd
Ile jest liczb czterocyfrowych o sumie cyfr równej 8
20 kwi 22:36
kama: Dziękuję, po Ecie tylko Ty Milu tu rządzisz
20 kwi 22:37
Eta:
20 kwi 22:38
kama: ooooo

20 kwi 22:40