Parametr
pomoc: Dla jakich wartosci parametru m równanie m
2x
3 + (m
2 + 6m)x
2 + (m + 6)x = 0 ma trzy rózne
pierwiastki?
Wystarczą warunki, ale chciałbym żeby ktoś wytłumaczył skąd się wzięły. W zadaniach z
parametrem z równaniem kwadratowym nie mam problemów, natomiast tutaj nie wiem co zrobić
20 kwi 21:47
===:
zauważ, że jednym z pierwiastków jest x=0
20 kwi 21:50
Jack: jak juz wiesz ze jednym pierwiastkiem jest x= 0, to skoro chcesz miec jeszcze 2 rozne
pierwiastki to
Δ > 0
x1 * x2 ≠ 0
20 kwi 21:52
===:
chyba jeszcze m≠0
20 kwi 21:55
pomoc: Dzięki, x przed nawias i wszystko wychodzi

A gdyby to równanie miało jeszcze wyraz wolny na końcu? Czy raczej nie ma co się nastawiać na
takie zadanie na maturze?
21 kwi 11:59