Dzielenie w równaniu trygonometrycznym ??
Anoninm: Witam czy można w równaniu trygonometrycznym takim: 2sinx(cosx + 1) + cosx + 1 = 0
mogę podzielić przez (cosx + 1 )

? Wtedy dostanę ładne równanie dla samego sinusa, czy można
wykonywać takie dzielenie? Teoretycznie cosinus przyjmuje wartość maksymalną 1 więc nawias
może być równy 0..
20 kwi 21:38
ICSP: Rozpatrz oddzielnie przypadki cosx + 1 = 0 oraz cosx + 1 ≠ 0
20 kwi 21:41
Jack: oczywiscie ze nie.
dzielenie przez 0 ...
masz takie cos
2sinx(cosx + 1) + 1(cosx + 1) = 0
wyciagam cosx+1 przed nawias
(cosx +1)(2sinx + 1) = 0
stad cos x = − 1 lub 2sinx = − 1
widzimy ze bys dzielil przez 0
20 kwi 21:41
pytajnik: (cosx−1)*(2sinx+1)=0 a tak zrobić chyba będzie bezpieczniej
20 kwi 21:42