granica
Metis: Granica
Skąd im się to wzięło ?
Przecież log1,2|x+2|= log1,2|0|= log1,20 nie istnieje
Na mocy def. logarytmu |x+2|>0
20 kwi 21:07
20 kwi 21:09
ZKS:
Wiesz jak wygląda wykres funkcji y = log1.2|x + 2|?
20 kwi 21:12
Metis: No tak, ale tutaj chodzi mi tylko o to co zapisali.
20 kwi 21:12
Metis: Nie rozumiem skąd im się wzieła −∞
20 kwi 21:13
ZKS:
Jak wiesz to i nie powinno być żadnych problemów ze zrozumieniem. Jeżeli x → −2 to wykres
funkcji będzie się zbliżał do −∞.
20 kwi 21:14
Metis: Ale co z tym log1,20 ?
20 kwi 21:15
Metis: Z jednostronnych jak policzę też to nie wyjdzie.
20 kwi 21:16
ZKS:
Jak policzysz dla x → −2− i x → −2+ dostaniesz to samo, czyli −∞.
20 kwi 21:17
Mila:
lim x→0+ log 1.2(x)=−∞
20 kwi 21:17
Metis: lim log1,2(−x−2) = log1,2(0+)
x−>−2−
lim log1,2(−x−2) = log1,2(0−)
x−>−2+
20 kwi 21:20
ZKS:
20 kwi 21:21
Metis: ZKS bardziej zależy mi na zrozumieniu tego bez wykresu
20 kwi 21:22
Mila:
Musisz wiedzieć jak się zachowuje wykres log a(x) dla a∊(0,1) oraz a>1 i to wszystko.
20 kwi 21:26
Metis: No dobrze

Dziękuje Wam
20 kwi 21:30
ZKS:
Dokładnie, dlatego się pytałem, czy wiesz jak wygląda wykres funkcji.
20 kwi 21:33
20 kwi 21:37
Kacper:
Skoro tgx istnieje, to cosx≠0.
20 kwi 21:38
Metis: Chodzi mi o dzielenie przez cos
2x
20 kwi 21:40
ZKS:
| | π | |
Na górze jest napisane należy założyć, że x ≠ |
| + k • π.  |
| | 2 | |
cos
2(x) ≠ 0 ⇒ cos(x) ≠ 0
20 kwi 21:41
Metis: Rozumiem.
Powinni to jakoś uwzględnić, bo same żółte lampki mi się zapalają czytając ich rozwiązania.
20 kwi 21:44
ZKS:
| | π | |
Uwzględnili jako x ≠ |
| + k • π.  |
| | 2 | |
20 kwi 21:51
kjkj: Metis skąd to są zadania?
20 kwi 21:52
Metis: zadania.info
ich matury
20 kwi 21:53
kjkj: dzięki
20 kwi 21:53