ciekawe zadanko
olekturbo: dla Metisa i Jacka

Jest tunel w kształcie paraboli o długości 8 i wysokości 6. Jaką maksymalną szerokość może mieć
samochód o przekroju kwadratu o wysokości 4, aby przejechać przez ten tunel?
20 kwi 21:06
olekturbo: przekroju prostokąta*
20 kwi 21:09
olekturbo: A moze ktos inny ?
20 kwi 21:20
ICSP: Jaką maksymalną szerokość może mieś samochód o przekroju kwadratu o wysokości 4. Hmm stawiam,
że jeżeli samochód jest tak jakby kwadratem o wysokości 4 to i jego "podstawa" czyliu
szerokość ma długość 4(kwadrat ma wszystkie boki równe). Stąd odpowiadam 4 ?
20 kwi 21:23
olekturbo: Poprawilem na prostokat. [21;09]
20 kwi 21:24
olekturbo: Dokladna tresc zadania:
Obrys poprzecznego przekroju tunelu ma kształt paraboli o wysokości 6m i szerokości przy
podstawie 8m. Oblicz, jaką maksymalną szerokośc moze mieć samochód, którego poprzeczny
przekrój jest prostokątem o wysokości 4m, aby mógł zmieścić się w tym tunelu.
20 kwi 21:25
Jack:

tunel ma dlugosc 8 czy szerokosc 8?
20 kwi 21:28
20 kwi 21:29
olekturbo: Tak jak narysowales. szerokosc. dokladna tresc: 21:25
20 kwi 21:29
olekturbo: Ok @ICSP
20 kwi 21:30
ZKS:
Wystarczy znaleźć wzór funkcji następnie ją przyrównać do 4.
20 kwi 21:31
Jack: eh, nie czaje xD
20 kwi 21:44
olekturbo: Trzeba miec pomysl
20 kwi 21:44
olekturbo: Najwazniejsza informacja jest to ze to parabola
20 kwi 21:45
olekturbo: I traktowac to jak wykres funkcji
20 kwi 21:45
Jack: y = −(x−4)(x+4) + 6
y = −(x2−8) + 6 = −x2 + 14
; o
20 kwi 21:50
olekturbo: f(x) = a(x−4)(x+4) = a(x
2−16)
f(0) = 6 <==> −16a = 6
20 kwi 21:53
olekturbo: i f(x) = 4 ⇔ ...
20 kwi 21:54
Jack: tka wlasciwie, jak zrobic wykres
paraboli o miescach zerowych −4 i 4, a wierzcholek yw = 6
20 kwi 21:56
Jack: a, no, tak myslalem xD
20 kwi 21:56