Mila:
Wektory kierunkowe prostych:
l:
k
1→=[0,1,−1]
k
2→=[2,−1,0]
wektory nie są równoległe, zatem proste mogą się przecinać albo są skośne.
P
1=(1,2,3)∊l
P
2=(3,4,1)∊k
P
1P
2→=[2,2,−2]
det
2 2 −2
0 1 −1
2 −1 0
W=−2 ⇔ proste są skośne.
Szukamy płaszczyzny π równoległej do obu prostych.
n
→=k
1→ x k
2→=[0,1,−1] x [2,−1,0]=[−1,−2,−2]
[−1,−2,−2] || [1,2,2]
Piszemy równanie płaszczyzny przechodzącej przez P
1=(1,2,3)
π: 1*(x−1)+2*(y−2)+2*(z−3)=0
π: x+2y+2z−11=0
Teraz oblicz odległość P
2 od tej płaszczyzny
| | |3+2*4+2*1−11| | |
d(P2=(3,4,1), π)= |
| =... |
| | √12+22+22 | |