oj
ojojoj:

W okręgu poprowadzono cięciwy AB i CD, które przecięły się w punkcie P. Zakładamy, że |PC|=|PD|
oraz |AP|=9, |PD|=4. Wówczas trójkąt APC jest podobny do trójkąta APB w skali?
20 kwi 20:32
Jack: APB?
20 kwi 20:34
ojojoj: oczywiście, że DPB* oj
20 kwi 20:35
ojojoj: ktoś, coś ?
20 kwi 20:46
Jack: Δ APC ~ ΔDPB(są podobne z cechy KKK)
skoro |PD| = 4, |AP| = 9
to
trojkat APC jest podobny do trojkata DPB w skali 9/4
20 kwi 20:49
ojojoj: kurcze... odpowiedzi znów kłamią ajajaj
dzięki Jack
20 kwi 20:52
Jack: byc moze chodzi ze pola tych trojkatow sa podobne w skali... ?
20 kwi 20:52
ojojoj: zadanie przepisałem dobrze, bez małej pomyłki
20 kwi 20:55