ciag
maturzysta: oblicz 50. wyraz ciagu:
| | 1+3+5+...+(2n+1) | |
an=P= |
| −n |
| | n+2 | |
odp
152
mi wychodzi {50}{52}
20 kwi 20:16
mat: to źle ci wychodzi, jak dobrze podstawisz 50 to wyjdzie 1/52
20 kwi 20:28
Jack: oj olku olku xD
20 kwi 20:35
olekturbo:
20 kwi 20:35
Jack: nie Ty olkuturbo
20 kwi 20:35
olekturbo: Uff
20 kwi 20:36
Jack: Licznik −> ciag arytmetyczny
a
1 = 1
r =2
a
n = 2n + 1
x = ?
obliczmy ile jest wyrazow tego ciagu (ilosc dajmy jako x zeby sie nie mieszalo z n'ami)
wyraz ostatni czyli 2n+1 = 1 + (x−1)2
2n = 2x − 2
2x = 2n + 2
x = n+1
| | 1 + 2n+1 | |
zatem Licznik = |
| * (n+1) = (n+1)2 |
| | 2 | |
caly ulamek
| | (n+1)2 | |
an = |
| − n = ... |
| | n+2 | |
20 kwi 20:37
Jack: | | (n+1)2 | | n(n+2) | | 512 − 50*52 | | 1 | |
an = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | n+2 | | (n+2) | | 52 | | 52 | |
20 kwi 20:41
maturzysta: | | (a1+an)*n | |
a nie mozna tego licznika obliczyc wzorem Sn= |
| ? |
| | 2 | |
21 kwi 20:09
maturzysta: dobra nie bylo pytania xD
dzieki!
21 kwi 20:09
Jack: liczysz tym wzorem
tylko na koncu nie razy n tylko razy n+1, bo liczb jest n+1
dlatego wg mnie lepiej sprawdzic ich ilosc
21 kwi 20:10
===:
można i trzeba ... tylko nie znasz ilości wyrazów

Musisz je policzyć
21 kwi 20:11
maturzysta: ok dzieki, powiedzmy, ze zabila mnie rutyna, bo zawsze trafiałem na ciągi w liczniku typu
1+2+3+..+n i wtedy wynik wychodzil poprawny

nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo
21 kwi 20:13