funkcje...
Coraz bliżej...: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x)=3x2+bx+c jest przedział <5;nieskończoność) a prosta
x=2 jest osią symetrii wykresu.Wyznacz współczynnik b i c tego trójmianu .
zacznę od tego , że zamieniłem to na funkcję y= 3(x−2)2+5 i z tego wyszło mi , że b= 12 a
c=−7. Chciałbym sie zapytać czy są to poprawne wyniki.
20 kwi 20:16
Eta:
b= −12 , c= 17
20 kwi 20:18
Coraz bliżej...: Możesz pokazać jak to obliczyłeś/aś ?
20 kwi 20:19
Eta:
xw=p= 2 , yw=q=5
f(x)= 3(x−2)2+5 ⇒ f(x)=3x2−12x+17 to b=.... , c=.....
20 kwi 20:20