trygonometria
pytajnik: | | π | |
wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=sinx+cos(x− |
| ) |
| | 3 | |
| | π | | π | |
wydaje mi się że cos trzeba na pewno zamienić na sin( |
| −(x− |
| ) ale nie wiem co dalej |
| | 2 | | 3 | |
z tym ?
20 kwi 20:12
olekturbo: Zamien sinx na cos(90−x)
20 kwi 20:13
Jack: ja bym polecal zamienic sinx na cosx, chociaz to nieby bez roznicy
dalej idac twoim sposobem
sin α + sin β = ... (jest na to wzor w tablicach)
20 kwi 20:13
olekturbo: I potem wzor na sume sinusow
20 kwi 20:13
olekturbo: cosinusow*
20 kwi 20:14
ZKS:
Jaki wam zbiór wychodzi?
20 kwi 20:22
olekturbo: f(x) = cos(90−x) + cos(x−60) = 2cos30cos(150−2x) = √3cos(150−2x)
ZW <−√3,√3>
20 kwi 20:24
ZKS:
Niestety wynik nie jest poprawny.
20 kwi 20:25
Jack: nie liczylem, ale moge na szybko
20 kwi 20:26
olekturbo: Zly wzor zastosowalem
= . 2cos15cos(75−x)
20 kwi 20:26
olekturbo:
czyli ZW: <−(
√6+
√2),
√6 +
√2)
20 kwi 20:27
ZKS:

, więc jaki jest zbiór?
20 kwi 20:28
olekturbo: Dobrze?
20 kwi 20:29
20 kwi 20:29
ZKS:
Powiem, że mianownik jest źle.
20 kwi 20:30
ZKS:
Wykorzystaj wzór cos(2x) = 2cos
2(x) − 1, wtedy łatwo policzysz.
20 kwi 20:30
olekturbo: Ehh. w mianowniku 4. Czyli w zbiorze wartosci jeszcze podzielic na 2.

Przez ten pospiech
20 kwi 20:30
pytajnik: wszytko to co radzicie jest spoko, to rozumiem nie wiem czy dobrze to liczę i dalej jak
określić tego wartość ?
| | x+5π6−x | | x−5π6+x | |
2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
to sin2α ?!
20 kwi 20:30
20 kwi 20:31
Jack: | | | | 5π | |
w drugim ulamku przy cos masz |
| = x − |
| |
| | 2 | | 12 | |
20 kwi 20:32
ZKS:
olekturbo dokładnie.
20 kwi 20:33
pytajnik: 2sin75cos(x−75)
2cos15cos(x−75) i co dalej z tym ?
20 kwi 20:40
Jack: oblicz cos 15
mozesz albo z cos 2alfa (karta wzorow) albo z cos(45−30) (karta wzorow na cosinus roznicy (cos
(alfa − beta)))
20 kwi 20:44
20 kwi 20:52
20 kwi 20:53
pytajnik: /4 *
20 kwi 20:53
Jack: no wiec masz
co daje
cos(x−75)przesuwa funkcje w prawo/lewo, wiec Cie to nie interesuje.
patrzysz na liczbe ktora stoi przed cosinusem, to twoj zbior wartosci
zatem w jednym dajesz minus, a drugie zostawiasz.
20 kwi 20:59
pytajnik: i teraz zrozumiałem dzięki
20 kwi 21:00
ICSP: | | π | | π | | π | |
f(x)=sinx+cos(x− |
| ) = sinx + cosxcos |
| + sinxsin |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | √3 | | 1 | | 2 + √3 | | 1 | |
= sinx + |
| sinx + |
| cosx = ( |
| )sinx + |
| cosx |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
C = |
| √4 + 4√3 + 3 + 1 = |
| √8 + 4√3 = √2 + √3 |
| | 2 | | 2 | |
f(R) = [−
√2 + √3 ,
√2 + √3 ]
20 kwi 21:08