Prawdopodobieństwo
Anoninm: Na ile sposobów można wybrać 5 chłopców i 5 dziewcząt w pary do jednego tańca
towarzystkiego
20 kwi 20:04
Jack: na oko 5!
20 kwi 20:05
Janek191:
To zadanie już było kilka razy

!
20 kwi 20:10
Anoninm: W odpowiedziach jest 125 a wszystkim wychodzi 25, błąd w odpowiedziach
20 kwi 20:35
olekturbo: 5! # 25
20 kwi 20:36
Jack: 5! = 1*2*3*4*5 = 120(

!
20 kwi 20:39
Anoninm: może mi ktoś wytłumaczyć czemu 5 silnia a nie po prostu 5*5
20 kwi 20:41
Jack: masz 5 chlopcow, 5 dziewczat.
pierwszy z pieciu chlopcow moze wybrac kazda z pieciu dziewczat.
zatem na 5 sposobow moze wybrac
drugi z chlopcow moze juz wybrac jedna z czterech (bo pierwszy chlopiec zabral juz jedna)
zatem na 4 sposoby
trzeci moze wybrac juz z trzech, bo pierwszy i drugi juz wzieli.
czwarty moze z dwoch i piaty wybiera ostatnia.
zatem
z reguly mnozenia, mnozymy mozliwosci...
5*4*3*2*1 = 5!
20 kwi 20:43
Shadow: Ustawiasz w rzędzie 5 chłopców. Pierwszy z nich ma do wyboru 5 partnerek, drugi już 4, trzeci 3
itd.
Więc wszystkich możliwych sposobów ustawienia będzie 5*4*3*2*1=5!
20 kwi 20:43