prawdopodbienstwo
xxxy: Doswiadczenie losowe polega na tym ze losujemy jednoczesnie 2 liczby ze zbioru {1,2,3....,15}.
Oblicz prawdopodbieństwo warukowe ze wsrod wylosowanych liczb bedzie liczba 5, pod warunkiem
ze suma wylosowanych liczb bedzie parzysta.
20 kwi 20:01
xxxy:?
20 kwi 21:20
Eta:
X={1,2,3,.....,15} w tym 7 liczb parzystych i 8 liczb nieparzystych w tym 5
|A∩B|
P(A|B)=
|B|
A={(5,x)} , gdzie x≠5
B= {(p,p) ; (n,n)} Wybieramy dwie parzyste lub dwie nieparzyste
( kolejność nie jest ważna bo losowanie jednoczesne)
7
2
8
2
|B|=
+
=...... = 49
A∩B={(5,n)} bo suma ma być parzysta więc n −−− nieparzyste bez 5 {1,3,7,9,11,13,15}
|A∩B|= 7