Granice ciagu
ferroses: Witam. bardzo prosze o pomoc.
Mam problem z przykladem z zadania 8 −
http://www.matemaks.pl/obliczanie-granic-przyklady.html
Zrobilem cale zadanie, prawie identycznie jak w
rozwiazaniu, lecz na koncu wychodzi mi troszke inny wynik.
W ostatniej linicje wyszlo mi w mianowniku 3 ( a powinno byc 2), natomiast licznik wyszedl mi
poprawnie.
W mianowniku mam zapisane 2n+1, lecz n potem sie skraca z n z licznika, wiec zostaje 3. Jakim
cudem w rozwiazaniu wychodzi 2?
Prosze o pomoc!
20 kwi 19:34
Jack: nie rozumiem...rozw. jest git, widac ze odp. = 1 ; d
20 kwi 19:37
ferroses: Chodzi o to, ze mi wyszlo 3/2 na koncu.
Ostatnia linijka w mianowniku wyszlo mi 2n+1 a w liczniku n √1+4/n+1/n2 + n √1+2/n.
N z mianownika skrocilem z n−ami z licznika, i wyszlo mi 2+1 (mianownik) i √1 + √1
(licznik)
Czyli wyszlo mi 3/2. Nie rozumiem co sie stalo z jedynka z mianownika w rozwiazaniu zadania na
stronie
20 kwi 19:41
Jack: jak masz 2n + 1
i skracasz przez n
| | 2n | | 1 | | 1 | |
to masz |
| + |
| = 2 + |
| |
| | n | | n | | n | |
20 kwi 19:45
ferroses: Wiec jak mam 2 + 1/n, to co sie dzieje z tym 1/n, ze zostaje samo 2?
Jak skroce to n, z licznikiem to i tak ta 1 zostaje, i znowu mi wychodzi 3.
20 kwi 20:06
Jack: | 1 | | 1 | |
| jesli lim n−> ∞ to masz |
| = 0 |
| n | | ∞ | |
20 kwi 20:09
ferroses: Dziekuje za pomoc ! Wszystko przez to, ze zapomnialem to n wylaczyc przed nawias, i juz mi
wyszlo tak jak napisales Jack.
Dziekuje i pozdrawiam
20 kwi 20:10