xadanie
historyk : Suma n początkowych wyrazów ciągu liczbowego an jest określana wzorem równa się 2n2−3n oblicz
piąty wyraz tego ciągu
20 kwi 19:09
Jack: S5 − S4 = a5
S5 = 2*(5)2 − 3*15
S4 = 2* 42 − 3*4
a5= ?
20 kwi 19:10
Jack: S
5 = 2* 5
2 − 3*5
naturalnie chochlik
20 kwi 19:10
historyk : 2 razy 16 − 12 czyli 32 − 12 jest 20
20 kwi 19:11
historyk : 

?,,,
20 kwi 19:14
Jack: no to policzyles sume 4 wyrazow od a1 do a4...
20 kwi 19:15
historyk : Nie czaje zapiszesz to jakoś czytelnie od początku proszę ☺😊
20 kwi 19:18
zef: Oj czytelniej chyba się nie da
20 kwi 19:18
historyk : Tak od początku żebym wiedział jak skąd co się wzięło okej
20 kwi 19:20
Jack: masz podany wzor na Sume n−wyrazow
chcesz obliczyc ile wynosi 5 wyraz, nie suma pieciu, lecz piaty.
suma 5 wyrazow = a1 + a2 + a3 + a4 + a5
suma 4 wyrazow = a1 + a2 + a3 + a4
zatem jesli odejmiemy sume 5 od sumy 4
to dostajemy a1 + a2 + a3 + a4 + a5 − (a1 + a2 + a3 + a4) = a5
zatem raz za n podstawiasz 5, raz 4 i odejmujesz te sumy...
20 kwi 19:22
historyk : Nie rozumiem
20 kwi 19:24
20 kwi 19:28
historyk : Zrobisz tu to zadanie jeżeli cie jeszcze nie zniechęcilem
20 kwi 19:31
yht:
historyk, o 19:11 policzyłeś S4
do wykonania zadania musisz jeszcze policzyć S5
S5 = 2*52 − 3*5 = 2*25 − 15 = 50 − 15 = 35
piąty wyraz ciągu = S5 − S4
piąty wyraz ciągu = 35 − 20 = 15
Odp. Piąty wyraz ciągu jest równy 15.
20 kwi 19:46