wielomiany
Miki: Wszystkie rozwiązania równania 6x4 − 3x3 + 10x2 − 5x = 0
Mi niestety wychodzi źle pierwiastki mam 0 i 1/2 oraz x2 = −5/3 co jest sprzeczne
20 kwi 18:45
zef:

Czyli jedynymi pierwiastkami są 0 i 0,5
20 kwi 18:47
Miki: Niestety pytanie jest o wszystkie rozwiązania i nie ma <0;1/2>
20 kwi 20:20
5-latek : W liczbach ℛ rozwiązaniami tego równania sa x=0 lub x=0,5
W liczbach z espolonych dochodzą jeszcze dwa rozwiązania .
20 kwi 20:51
zef: Skoro uznał że x
2=−5/3 jako sprzeczne to stawiam że rozwiązujemy tylko w zbiorze R
20 kwi 20:53
5-latek : Zastanow się jeszcze raz nad swoim zapisem 20:20
Co zapisales?
20 kwi 20:53
zef: Trudno żeby pierwiastki równania były przedziałem
20 kwi 20:55
5-latek : To sa wlasnie takie szczegoly na które nie zwraca się dużej uwagi . Ot zapis
Wczoraj inny użytkownik tez mowil ze dzielenie zastępujemy mnozemiem w sensie przeciwne
Za pozno się zorientowałem i nie zwrocilem mu na to uwagi . szkoda
20 kwi 20:58