R3
Frost: Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(−3,1,−2) i zawierającej Oś Oz.
20 kwi 17:55
Jerzy:
1) wyznacz dowolny wektor na osi 0z
2) wyznacz wektor OP
3) iloczyn skalarny tych wektorów, to wektor normalny płaszczyzny
20 kwi 18:42
Jerzy:
3) iloczyn wektorowy oczywiście
20 kwi 18:44
Frost: a takie: znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej Oś Oy i równoległej do krawędzi przecięcia
płaszczyzn x+2z=0 i y−3z+2=0?
20 kwi 18:47
Frost: w poprzednim dałem wektor na osi Oz [0,0,1] wektor OP[ −3,1,−2]
w konsekwencji wyszedł mi wzór płaszczyzny −x+3y+3=0 a w odp mam x+3y=0
20 kwi 18:52
Jerzy:
Wektorem normalnym jest iloczyn wektora kierunkowego krawędzi i wersora osi OY
20 kwi 19:09
Mila:
1)
[0,0,1] x [−3,1,−2]=[−1,−3,0], [−1,−3,0] || [1,3,0]
n→[1,3,0]
π: 1*(x+3)+3*(y−1)+0*(z+2)=0⇔
x+3+3y−3=0
x+3y=0
=======
20 kwi 19:16
Frost: czemu bierzemy wektor równoległy do otrzymanego?
21 kwi 10:26