Nierówności
Makintosz: Udowodnij że jeżeli liczby rzeczywiste a,b,c,d spełniają równość:
a+b+c≤3d, b+c+d≤3a, c+d+a≤3b, d+a+b≤3c
to a=b=c=d
20 kwi 16:57
jc: Podpowiem: dodaj stronami nierówności 2,3,4.
Wraz z nierównością 1, będziesz miał dwie nierówności dla d.
... Nie chcę psuć zabawy
20 kwi 17:07
Metis:
20 kwi 17:13
jc: 
Dzien dobry
Metis! może rozwiążesz zadanie? Na prawdę ładne.
20 kwi 17:18
Makintosz: Możecie pomóc bo nadal nie wiem jak to udowodnić?
20 kwi 20:06
olekturbo: a+b+c < 3d
b+c+d+c+d+a+d+a+b ≤ 3a+3b+3c
2b+2c+3d+2a ≤ 3a+3b+3c
a+b+c ≥ 3d
a+b+c ≤ 3d
20 kwi 20:08
Makintosz: No tak do tego doszedłem ale co dalej

?
20 kwi 20:11
Jack: no to tyle
skoro ma byc rownoczesnie ≥ 3d i ≤3d
to musi byc rowne ...
20 kwi 20:12
ZKS:
20 kwi 20:14
Metis:
20 kwi 20:15
ZKS:
Jeszcze tylko dokończyć.
20 kwi 20:16
Metis: Zaczeli, niech kończą
20 kwi 20:17
ZKS:
20 kwi 20:19
ZKS:
Nikt się nie kwapi z uzasadnieniem?
20 kwi 20:34
Metis:
20 kwi 22:10
Metis: Maturzyści nie Ci sami co kiedyś
20 kwi 22:10
ZKS:
Metis dawaj, Ty dokończ jak oni nie są chętni.

Będzie wiadomo, że niektórzy maturzyści
są tacy, jak kiedyś.
20 kwi 22:16
Metis:
Udowodnij, że jeżeli liczby rzeczywiste a,b,c,d spełniają równość: a+b+c≤3d, b+c+d≤3a,
c+d+a≤3b, d+a+b≤3c to a=b=c=d
Rozwiązanie
a,b,c,d ∊ R
Zauważmy, że dodając stronami nierówności b+c+d≤3a, c+d+a≤3b, d+a+b≤3c otrzymamy:
b+c+d≤3a,
c+d+a≤3b
d+a+b≤3c
+−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b+c+d+a+c+d+a+b+d≤3a+3b+3c
2b+2c+2a+3d≤3a+3b+3c , stąd:
3d≤a+b+c ⇔ a+b+c≥3d
Wiemy także, że
a+b+c≤3d
a+b+c≥3d
a+b+c≤3d / (−1)
−(a+b+c)≥−3d
a+b+c≥3d
−−−−−−−−−−−−−−−−
−a−b−c+a+b+c≥−3d+3d
0≥0 ⇒ 0=0
c.n.p
20 kwi 22:26
Metis: Nie wiem czy jeszcze coś
20 kwi 22:26
ZKS:
Z tego nie wynika a = b = c = d.

Dostałeś, że a + b + c ≥ 3d ∧ a + b + c ≤ 3d, więc a + b + c = 3d.
Teraz spróbuj.

Jak coś dam wskazówkę.
20 kwi 22:30
Metis: Hmmm , coś ze średnimi?
20 kwi 22:36
ZKS:
Daje wskazówkę 3d = d + d + d.
20 kwi 22:37
ZKS:
Przenieś to na lewą stronę i pomyśl, jak to możesz zapisać żeby pokazać, że a = b = c = d.
20 kwi 22:43
jc: Metis
20 kwi 22:43
Metis: a+b+c−3d=0
a+b+c−d−d−d=0
a−d+b−d+c−d=0
Taka suma jest równa 0 wtedy gdy
a−d=0 i b−d=0 i c−d=0
stąd
a=d i b=d i c=d
zatem
a=b=c=d
20 kwi 22:47
ZKS:
jc z tego wynika a = b = c = d? Tak się zastanawiałem, bo można trochę lepiej to pokazać.
Jesteś nauczycielem to lepiej będziesz wiedział, czy takie uzasadnienie jakie napisał
Metis wystarczy.
20 kwi 22:48
Metis: A jaki miałeś pomysł ?
20 kwi 22:49
ZKS:
O dokładnie, o takie rozpisanie mi chodziło.

Osobiście bym tak zapisał, bo tutaj to jest
pokazane czarno na białym.
20 kwi 22:49
ZKS:
Mój post z 22:48 tyczył się Twojego postu o 22:26.
20 kwi 22:55
Metis: Dzięki

Dzięki Tobie powoli zaczynam wierzyć w 50 %
20 kwi 23:02
ZKS:
Nie ma za co, proszę bardzo. W 90%, no dobra ≥ 80% tylko rób powoli i analizuj, bo często to co
masz udowodnić może Cię naprowadzić na rozwiązanie tak jak tu.
20 kwi 23:06
Metis:
Szczerze − wątpię

Ale

pokaże
20 kwi 23:09
jc: A nie mozna było prościej?
a+b+c = 3d (to już wiemy)
| | a+b+c+d | |
a+b+c+d = 4d, czyli d = |
| |
| | 4 | |
ale tak samo jest dla a, b, c:
| | a+b+c+d | | a+b+c+d | | a+b+c+d | |
a = |
| , b = |
| , c= |
| , |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
a więc a=b=c=d
20 kwi 23:15
ZKS:
Też rozwiązanie, oba są na podobnym poziomie, ja myślałem nad rozwiązaniem jakie teraz
napisał Metis, dlatego go tak kierowałem.
20 kwi 23:23
Metis: jc jaki poziom uczysz?

Liceum, gimnazjum , czy SW ?
20 kwi 23:29
ZKS:
Dobra ja idę.

Dobranoc tu obecnym.
20 kwi 23:30
Metis: Trzymaj się
20 kwi 23:31