Wyraź pole trójkąta w postaci funkcji kąta
Green: W trójkącie rownoramiennym kąt miedzy ramieniem, a podstawa ma miarę α. Ramię trójkąta ma
długość 2. Wyraź pole tego trójkąta w postaci funkcji kąta α i naszkicuj wykres tej funkcji.
Mam pytanie do tego zadania.. Wychodzi mi P(α)=4sinα|cosα|. Czy z tego mogę poprostu przejść na
4sinαcosα zaznaczając, ze w tym wypadku cosα jest dodatni, bo α∊(0,π/2) i tylko dla tego
przedziału mam rysować wykres, czy dla α∊R?
20 kwi 16:53
===:
oczywiście, że zapisując P(α)=2sinαcosα określasz jej Dziedzinę
20 kwi 17:06
Janek191:
![rysunek](rys/122544.png)
P = 4 sinα*cos α 0 < α < 90
o
lub
P = 2 sin 2α 0 < α < 90
o
20 kwi 17:09
Green: Ok, dzięki
20 kwi 17:13
Zozol: Green skąd wychodzi ci P(α)=4sinα|cosα|?
5 gru 13:32
.:
1. Wzor na pole trojkata: P = 1/2 * ab*sinα = b*sinα gdzie b to długość podstawy
2. Mamy trójkąt równoramienny, więc wysokość dzieli podstawę na pół.
3. Funkcje trygonometryczne w trójkącie prostokatnym:
| b/2 | |
cosα = |
| − − − > b = 4cosα |
| 2 | |
Podstawiasz i gotowe
5 gru 14:26