równanie, parametr, para liczb
Smoq: Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych (k,n) spełniających równość kn+k=n3−n2−1
20 kwi 16:30
ICSP: k(n + 1) = n
3 − n − 1
Dwa przypadki :
1
o n = −1
wtedy ...
2
o n ≠ − 1
| | n3 + 1 − n2 + 1 − 3 | | n3 + 1 | | n2 − 1 | | 3 | |
k = |
| = |
| − |
| − |
| |
| | n + 1 | | n + 1 | | n + 1 | | n + 1 | |
Dwa pierwsze czynniki z prawej strony równości są liczbami całkowitymi, wystarczy zatem aby
trzeci był liczbą całkowitą. Są tylo 3 możliwe przypadki.
20 kwi 16:33
Smoq: czyli w pierwszym przypadku będzie 0=n3−n2−1 ? a w drugim przypadku n=1 lub n=3 lub n=−3?
20 kwi 17:08
ICSP: W pierwszym będzie :
0 = −1 + 1 − 1 = −1 − sprzeczność
W drugim :
n = − 4 , n = −2 , n = 0 , n = 2
20 kwi 17:09
Smoq: aaaa no tak, cały mianownik ma być równy tyle co podałem, dzięki
20 kwi 17:14
manny: @ICSP
Jak znalazłeś liczby w 2 przypadku? Sprawdzałeś na czuja czy to wynika z czegos? Jak to
rozpisac?
20 kwi 17:46
ICSP: Sprawdziłem dzielniki 3 (−3 , −1 , 1 , 3)
n + 1 = − 3
n + 1 = −1
n + 1 = 1
n + 1 = 3
20 kwi 17:47