Eta:
pomogę

1) takich małych sześcianików o krawędzi 1cm
jest 3*3*3= 27 sześcianików
zatem IΩI= 27
zd.A −− sześcianików o pomalowanych dwu ścianach
( to na każdej krawędzi jest tylko jeden, bo te w narozżach mają
pomalowane trzy ścianki
wszystkich krawędzi mamy 12
więc IAI= 12*1 = 12
2/ liczby parzyste kończą się 0, 2,4,6,8
jeżeli kończą się zerem
to na pierwsze miejsce mamy 9 możliwosci wyboru ( bo bez zera)
na drugie miejsce 8 możliwości ,
czyli wszystkich z zerem na końcu jest: 9*8*1 = 72 takie liczby
teraz kończących się na 2,4,6,8,
na pierwsze miejsce tylko 8 bo bez zera i bez tej ostatniej
na drugie miejsce też 8 , bo już z zerem ale bez pierwszej i bez ostatniej
r−m : 8*8 *4 ( razy 4 dlatego ,że taka sama sytuacja pojawi się dla 2, 4, 6, 8)
to wszystkich liczb trzycyfrowych parzystych mamy:
72 + 8*8*4=......... policz
3)sześciokat ma sześć wierzchołków
zd. A −− wybrane trzy wierzchołki będą tworzyły trójkąt równoboczny
czyli bokami tego trójkątamągą być jedynie krótsze przekątne
a krótszych przekatnych jest 6
więc mamy po jednym trójkącie z każdego wierzchołka
czyli IAI= 6
A −−− wybrano dwa króle
B −− 2 karty tego samego koloru ( 2 karo lub 2 kier lub 2 trefl lub 2 pik
| | | | | | | | | |
IBI= | + N{13}2} + | + | = | *4=......
|
| | | | | |
jezeli za kolor uważamy czerwony lub czarny
bo nie napisałaś o jakie kolory chodzi ( karciane , czy czarne lub czerwone)
policz dla tych dwu wariantów oddzielnie
c) C −− wybrano asa i króla
P(C) = ICI}{IΩI}= ...... dokończ