Wyznacz punkty, w których funckja f ma ekstrema lokalne
desperate: Dziedziną funkcji f jest przedział (−8;11). Funkcja f jest ciągła oraz:
f ' (x) > 0 ⇔ x ∊ (−8,−3) ∪ (−3,4) ∪ (7,11)
f ' (x) < 0 ⇔ x ∊ (4,7)
f ' (x) = 0 ⇔ (x = −3 v x = 4)
W punkcie x=7 pochodna funkcji f nie istnieje. Do wykresu funkcji f należą punkty (2,5) i
(7,5). Na podstawie powyższych danych:
a) Wyznacz punkty, w których funkcja f ma ekstrema lokalne.
b) Uporządkuj od najmniejszej do największej liczby: f(1), f(−3), f(6), f(−7). Odpowiedź
uzasadnij.
BARDZO PROSZĘ O POMOC

!