W pewnej klasie dziewczęta stanowiły 25% liczby uczniów.
sdaweq: W pewnej klasie dziewczęta stanowiły 25% liczby uczniów.
Do klasy przybyła jedna osoba i wówczas odsetek dziewcząt wzrósł do 28%.
Ilu chłopców jest w tej klasie?
Wiem jak to poprawnie zrobić na jedną zmienną, lecz czy może ktoś mi wyjaśnić
błąd w moim rozumowaniu?
x − chłopaki
y− dziewczyny
y=0,25(x+y)
y+1=0,28(x+y)
otrzymujemy 3y=x
z czego y to ułamek
20 kwi 16:03
===:
BO DRUGIE RÓWNANIE DO BANI
20 kwi 16:07
===:
nie tylko ilość panienek wzrosła ... ogólna ilość uczniów też
20 kwi 16:09
sdaweq: ;xx jeju
20 kwi 16:30
===:
20 kwi 16:37
Janek191:
x − ilość uczniów
0,25 x − ilość dziewcząt
20 kwi 17:16