Wyznacz x w zaleznosci od a i b [logarytmy - aksjomat rozszerzenie]
szukam odpowiedzi;_;:
Wiedząc, że:
log
7 3 = a
log
7 4 = b
Wyznacz x w zależności od a i b −>
9X = 28
Miałby ktoś chwilę, aby wyjaśnić mi to zadanie

?
20 kwi 15:59
ICSP: | | 1 | | 1 | | log7 3 | |
9x = 28 ⇒ x = log9 28 = |
| log3 28 = |
| |
| = |
| | 2 | | 2 | | log7 28 | |
| | 1 | | log7 3 | |
= |
| |
| |
| | 2 | | log7 7 + log7 4 | |
20 kwi 16:29
szukam odpowiedzi;_;: jakby ktoś szukał kiedyś rozwiązania:
skorzystałam ze wzoru na zamianę podstawy logarytmu:
9
x = 28 to log
9 28
dół: log
7 9 to log
7 3
2 inaczej 2* log
7 3 = 2a
góra: log
7 28 to log
7 4 * log
7 7 = 1 + b
20 kwi 18:35
szukam odpowiedzi;_;: Rozpisałam to co napisałeś tak, żebym zrozumiała − dziękuję za pomoc
20 kwi 18:36
ICSP: Faktycznie. 28 powinno być w liczniku a 3 w mianowniku.
20 kwi 18:41