Wyznacz rownanie stycznej
Tomalek: Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=(x2)/(1−x) P(X0, 1/2)
Wyznaczyłem f' i mi wyszło (−x2+2x)/(1−x)2 i nie mam pojecia co dalej zrobic, byłbym
wdzięczny za pomoc
20 kwi 14:40
Jerzy:
Najpierw wyznacz : xo
20 kwi 14:49
Tomalek: Dzięki, juz sb poradzilem, a taki przykład : f(x) =√3x−2 P(1,y0)
Policzyłem a=3/2 i mam teraz y=3/2x+b jaki jest nastepny krok?
20 kwi 15:00
Jerzy:
y = a(x − 1) + f(1)
20 kwi 15:03
20 kwi 15:04
Tomalek: @Jerze Dlaczego (x−1) i b sie zmienia na f(1)? Przepraszam ze dopytuje ale bardzo bym chcial
zrozumieć
20 kwi 15:17
Jerzy:
Styczna: y = f'(xo)(x − xo) + f(xo)
20 kwi 15:19