planimetria
patrycjA: 1. Na okręgu o promieniu 4 opisano trapez, którego ramiona mają długości 10 i 12. Oblicz odwód
i pole trapezu.
2. Oblicz pole koła opisanego na trójkącie , którego jeden z katów ma miarę 120°, a bok leżący
naprzeciw tego kąta ma długość 9.
3. Kąty α i β są sąsiednimi kątami wewnętrznymi czworokąta, na którym opisano okrąg. Oblicz
miary pozostałych kątów, jeżeli α=150° i β=40°
4. Rozwiąż trójkąt o bokach a=5, b=4 i kącie α=30°
5. Wyznacz miary kątów trójkąta o bokach a=3 b=5 c=7
6. Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt o bokach 5, 12 i 13.
Jestem kompletnie w tym Zielona, proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie.
20 kwi 14:21