karmel: wzór na kapitalizację gdy odsetki wypłacane są częściej niż 1 w roku:
| | i | |
Kapitał na koniec = K * (1+ |
| )m |
| | n | |
gdzie:
i − oprocentowanie w stosunku rocznym
n − co ile jest kapitalizacja (dla roku n = 1, wypłata co pół roku = 2, dla kwartałów 3 (cztery
kwartały w roku zatem wypłata co 3 miesiące), a skoro tu są wypłacane do 4 miesiące tzn, że w
roku są 3 takie okresy.
m − ile razy odsetki zostały skapitalizowane
| | 0,03 | |
916,56 + K = K * (1+ |
| )2 |
| | 3 | |
916,56 +K = 1,0201K
916,56 = 1,0201K−K
916,56=0,0201K /0,0201
K = 45600