Rozwiąż szereg geometryczny - Kiełbasa
karmel: Cześć, mam pytanie odnośnie zadania, bo choć jest wytłumaczone to nie do końca je rozumiem.
Równanie x+2x
2+4x
3+ . . . = 1, gdzie lewa strona równania jest szeregiem geometrycznym
zbieżnym rozwiążemy nie korzystając ze wzoru na sumę szeregu geometrycznego.
# z warunku zbieżności szeregu geometrycznego mamy: 2x ∊ (−1,1). Zatem dziedziną danego
równania jest zbiór D=(−0,5; 0,5)
# zapisujemy dane równanie w postaci x+2x(x+2x
2+4x
3+. . .)=1.
Wszystko zrozumiałem poza tym na jakiej podstawie przed nawiasem pojawiło się x+2x. Nie wygląda
to jak wyłączenie przed nawias, bo w nawiasie się nic nie zmieniło. Będę wdzięczny za
wytłumaczenie
20 kwi 12:59
Jerzy:
Wyłączono 2x z wyrazów począwszy od drugiego
20 kwi 13:07
karmel: jeśli tak, to przecież po przemnożeniu początkowych wyrazów przez to co przed nawiasem:
x+2x(x+2x2+4x3+. . .)= x2+2x2+2x3+4x3+...
dlatego właśnie pytam.
20 kwi 13:28
Jerzy:
Przecież nawias mnożysz tylko przez 2x, a pirwszy x zostaje
20 kwi 13:31
karmel: No tak.. gapa ze mnie. Dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu
20 kwi 13:32