Stereometria sprawdzenie wyniku
Marian: | | h3√3 (1 − cosα) | |
Wyznaczając objętość ostrosłupa wyszedł mi wynik: |
| W |
| | 2−4cosα | |
| | h3√3 sin2α/2 | |
odpowiedziach jest podany wynik |
| Czy mógłby ktoś mądry |
| | 3−4sin2α/2 | |
sprawdzić czy to jest to samo

Kąt α jest ostry
20 kwi 12:26
;-) : ?
20 kwi 12:45
Marian : Help!
20 kwi 13:03
Metis: Może zapisz całe zadanie?
20 kwi 13:17
Marian : Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość h, a kąt między krawędziami bocznymi ma
miarę alfa. Wyznacz objętość ostrosłupa
20 kwi 13:41
jc: cos α = 1 − 2 sin2 α/2
Sprawdź, czy przed 4 w mianowniku w Twoim rozwiązaniu nie powinien stać +.
20 kwi 13:44
Marian : Tak masz rację, mały błąd rachunkowy. Powinien stać plus. A mogę wiedzieć jak dokonałes tego
przekształcenia
20 kwi 14:29
jc: cos (α + β) = cos α cos β − sin α sin β
cos 2α = cos2 α − sin2 α = (1 − sin2 α) − sin2 α
W miejsce α wpisujesz α/2 i masz wzór.
A wynik nie mógł być dobry, bo dla małych kątów otrzymywałeś ujemną objętość.
20 kwi 14:36
Marian : Super, teraz wszystko jasne. Wielkie dzięki jc
20 kwi 14:54