Prawdopodobienstwo
Riko:

Witam,
Bardzo proszę o sprawdzenie czy dobrze robiłam to zadanie.
W pudełku w którym umieszczono 4 kule białe i 6 kul czarnych losujemy bez zwracania dwie kule.
To pierwszy etap losowania. Jeżeli zostały wylosowane kule różnokolorowe to odkładamy je i w
drugim
etapie losujemy jeszcze jedną kulę z pudełka. Gdy zostaną wylosowane kule tego samego koloru
to wrzucamy je z powrotem do pudełka i w drugim etapie losujemy jeszcze jedną kulę. Wiadomo że
drugim etapie została wylosowana kula biała. Oblicz prawdopodobieństwo, że w pierwszym etapie
zostały
wylosowane dwie kule białe.
Robiłam to tak:
Niebieskie linie to już drugi etap.
x= 4/10
y= 3/9
z=4/10
P= x*y*z
20 kwi 12:20
Riko: Proszę o pomoc.
20 kwi 15:05
Jerzy:
Do bani..
W pierwszym etapie masz trzy możliwości: BB BC CB
20 kwi 15:08
Jerzy:
a nie.... pierwszy etap masz dobrze ( 4 możliwości)
20 kwi 15:11