Granice niewlasciwe )
5-latek :

Cwiczenie
| | 2x | |
W jakim punkcie funkcja f(x) = |
| ma granice niewlasciwa i jakiego rodzaju |
| | x−2 | |
Tym punktem będzie miejsce zerowe mianownika czyli x=2
Jeśli narysuje wykres to widze ze
limx→2
−= −
∞
limx→2
+=
∞
Teraz pytanie do tego
Czy nie rysując tego wykresu jestem w stanie okreslic te granice tylko z e wzoru ?
20 kwi 09:27
20 kwi 09:35
5-latek : Czy to będzie tak ze
| | 2*(co tu mam wpisac) | | stala | |
dla x→2−= |
| = |
| =−∞ |
| | 0− | | 0− | |
| | 2*(to samo | | stala | |
dla x→2+= |
| = |
| =∞ |
| | 0+ | | 0+ | |
20 kwi 09:36
5-latek : Witaj
| | 2x | |
Wzialem wzor f(x)= |
| |
| | x−2 | |
20 kwi 09:38
5-latek : Tylko z e tam ma być stala dodatnia
20 kwi 09:38
Jerzy:
Można też tak, jak Ty zrobiłeś
20 kwi 09:40
5-latek : Dobrze .
A w liczniku mam wpisac za x=2 ?
20 kwi 09:42
Jerzy:
Tak licznik to 4
20 kwi 09:44
5-latek : Dziekuje
20 kwi 09:44