Zadanie z planimetrii
Aga1.: | | sinA | | 17 | |
Dany jest trójkąt ABC, w którym |
| = |
| . |
| | sinB | | 25 | |
Na boku AB leży punkt D, taki,że AD=12, DB=16 oraz CD=17. Oblicz długość promienia okręgu
opisanego na trójkącie ABC.
20 kwi 06:31
Mariusz:
AB=28
25sinA=17sinB
AB=28
BC=17p
AC=25p
CD=17
625p
2=144+289−408cos(180−γ)
289p
2=256+289−544cos(γ)
625p
2=433+408cos(γ)
289p
2=545−544cos(γ)
cosC z tw cosinusów
sinC z jedynki trygonometrycznej
Promień z tw sinusów
20 kwi 10:39
20 kwi 12:34
Aga1.: Dziękuję.
20 kwi 14:04
Mariusz:
| | 85 | |
R= |
| a tobie jak wyszło ? |
| | 6 | |
20 kwi 18:22