Dlaczego tak?
P.: Dlaczego jest taka odpowiedź:
Zbadaj zbieżność szeregu:
| | 1 | |
∑n=1∞ [ |
| * √sin(1/n) ] |
| | n | |
Mam rozwiązanie:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * √sin(1/n)≤ |
| *√(1/n)= |
| = |
| |
| n | | n | | n*√n | | n3/2 | |
| | 1 | |
Dlaczego liczymy zbieżność szeregu, skoro |
| jest rozbieżne? |
| | n | |
19 kwi 23:56
jc: Nie rozumiem? Nie liczymy, tyko badamy. Wyrazy naszego szeregu, powiedzmy an, spełniają
nierówności 0 ≤ an ≤ n−3/2
Szereg ∑ n−3/2 jest zbieżny i dlatego szereg ∑ an jest zbiezny.
W czym problem?
20 kwi 00:04
P.: Skąd wiadomo że szereg ten pierwszy, który jest w zadaniu jest zbieżny, przecież samo 1/n jest
rozbieżne
20 kwi 00:15
jc: Z takiego, łatwego do udowodnienia twierdzenia:
Jeśli 0 ≤ an ≤ bn oraz ∑bn jest zbieżny ⇒ ∑ an jest zbieżny.
U nas an = (1/n) √sin(1/n), bn = n−3/2.
Zacytowane twierdzenie, nazywamy kryterium porównawczym.
20 kwi 00:21