matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód
Pandora:
Wykaż, że w trójkącie równoramiennym suma odległości dowolnego punktu podstawy od ramion trójkąta jest równa jednej z wysokości tego trójkąta.
19 kwi 23:44
Eta:
x*b
y*b
h
b
*b
P(ABC) =
+
=
⇒ b*(x+y)=b*h
b
/ :b ⇒ x+y=h
b
2
2
2
20 kwi 00:30