:(
Milks: Uzasadnij ze jeżeli liczby x+y i x−y są wymierne to wymiernymi są liczby x i y.
19 kwi 23:33
g: Suma i różnica wymiernych są wymierne.
(x+y) + (x−y) = 2x (x+y) − (x−y) = 2y
20 kwi 09:53
Saizou :
| | s | |
x−y= |
| gdzie (p,q)=1 i (s,r)=1 |
| | r | |
rozwiązując ten układ ze względu na x, y otrzymamy
| | 1 | | p | | s | |
x= |
| ( |
| + |
| ) należy do Q |
| | 2 | | q | | r | |
| | p | | 1 | | p | | s | |
y= |
| − |
| ( |
| + |
| ) należy do Q |
| | q | | 2 | | q | | r | |
20 kwi 10:22
Benny: Suma liczb wymiernych nie zawsze jest liczba wymierną.
20 kwi 18:18
ICSP: wymiernych zawsze.
20 kwi 18:19