Uzasadnij że...
PanNieOdMatematyki: Uzasadnij, że liczba 412+413+414 jest podzielna przez 4
Jak się za to zabrać?
19 kwi 23:14
PanNieOdMatematyki: W treści zadania jest 42 a nie 4, pomyliłem się.
19 kwi 23:14
Jolanta: 412*(1+4+42)
19 kwi 23:15
Metis: 412(1+4+16)=
412*21= 411*4*21
19 kwi 23:15
Metis: Z resztą

4(4
11+4
12+4
13)
19 kwi 23:16
Metis: Czyli chodzi o:
4212+4213+4214 ?
19 kwi 23:17
PanNieOdMatematyki: Skąd bierze się te 412*(1+4+42)
19 kwi 23:18
PanNieOdMatematyki: Nie nie, trzeba udowodnić że się dzieli przez 42
19 kwi 23:18
Metis: 412+413+414
412(1+4+16=412*21 = 411*4*21=411*2*2*21=411*2*42
Zatem dana liczba dzieli się przez 42
c.n.p.
19 kwi 23:21
PanNieOdMatematyki: Aaa dobra ogarniam, wyłączono 412 przed nawias
19 kwi 23:21
Metis:
19 kwi 23:21