trójkąt opisany na okregu
Jolanta: Mam prosbę czy moglibyście spojrzeć na zadanie Gambita ?
19 kwi 22:48
Mila:
Co chcesz wiedzieć?
19 kwi 22:49
Jolanta: Chciałabym wiedzieć jak najprościej zrobić
19 kwi 22:52
Jolanta: Zrobiłam to zadanie zaczynajac od tego ze poprowadziłam dwusieczną i policzyłam tg 150 a
póżniej 1/2 podstawy
19 kwi 22:54
Mila:

|AB|=2b
| | 1 | | a2*√3 | |
PΔABC= |
| a2*sin(1200)= |
| |
| | 2 | | 4 | |
Porównanie pól
| | a2*√3 | |
3*(a+b)= |
| ⇔12(a+b)=a2√3 |
| | 4 | |
W ΔCDB:
==========
6*(2+
√3)=a
√3 /*
√3
6
√3*(2+
√3)=3a
a=2
√3*(2+
√3)
| | √3 | | √3 | |
2b=2*a* |
| =2*2√3*(2+√3)* |
| |
| | 2 | | 2 | |
2b=6*(2+
√3)
Odp:
a=2*(2
√3+3)
|AB|=6*(2+
√3)
19 kwi 23:18
Jolanta: Milu bardzo Ci dziekuję
19 kwi 23:22
Mila:
19 kwi 23:22
Eta:

Podam jeszcze inny sposób
Z trójkątów "ekierek" 30
o,60
o, 90
o
ΔADC : |AD|=a
√3, |CD|= a , |AB|=2a
√3
ΔCSF: |SF|= r=3 to |CS|= 2
√3 to a= |CD|= r+|CS| ⇒ a= 3+2
√3
to: |AB|=2a
√3= 2
√3*(3+2
√3) =12+6
√3=
6(2+√3)
19 kwi 23:59