matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz limes
Hobbit:
n
2
n
3
lim
n−>
∞
= (
−
)=?
n+2
(n+2)(n+7)
Nie jestem pewny, czy można to robić w ten sposób:
n
2
n
3
lim=
−
1
2
n
2
(
+
)
n
n
2
1
2
7
n
3
(
+
)(1+
)
n
n
2
n
Co da nam później:
1
1
−
0
1
Czyli:
∞
−1=
∞
Moje rozumowanie jest poprawne?
19 kwi 22:26
jc:
Od kiedy wolno dzilić przez zero?
A nie można zwyczajnie?
n
2
n
3
n
2
n
7n
2
−
=
( 1 −
) =
n+2
(n+2)(n+7)
n+2
n+7
(n+2)(n+7)
Teraz granica powinna być oczywista
19 kwi 22:35