Trygonometria
Paweł: Punkt P(x0,y0) leży w IV ćwiartce układu współrzędnych na ramieniu końcowym kąta α. Oblicz sumę
| | 7 | |
x0+y0, jeśli tgα=− |
| oraz odległość punktu P od początku układu współrzędnych jest równa |
| | 24 | |
625.
| | y | |
tgα= |
| −−−>x=−3y. Wiem też, że punkt leży w IV ćwiartce czyli x>0, y<0. |
| | x | |
Czy teraz do wzoru na odległość za x podstawić −3y?
19 kwi 22:11
Jerzy:
A dlaczego x = − 3y ?
19 kwi 22:16
Paweł: −7x=24y | :−7
x=−3y?
19 kwi 22:33
Jerzy:
24/−7 = − 3 ?
19 kwi 22:38
Jerzy:
yo = − 7 i xo = 24 .... i działaj
19 kwi 22:41
Paweł: Dobra nie mam pytań jak ja to podzieliłem... Czas iść spać chyba, jutro to policzę −,−. Dzięki
| | 24 | |
za pomoc, chociaż utwierdziłeś mnie w tym, że |
| ≠3 :v |
| | 7 | |
19 kwi 22:46
Paweł: Liczyłem też tak jak napisałeś i wynik wyszedł z tego co pamiętam 425. Tylko na początku
starałem się policzyć sposobem przedstawionym tu, ale pojęcia nie mam dlaczego sobie
19 kwi 22:51