trójkąt, ciąg arytmetyczny, funkcje trygonometryczne kąta
maturzystka: Długości boków trójkąta są trzema kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu arytmetycznego. Miara
największego kąta tego trójkąta jest dwa razy większa od miary jego najmniejszego kąta. Oblicz
długości boków tego trójkąta, jeśli jego obwód jest równy 15. "środkowy" bok bardzo łatwo dało
się wyliczyć: b=5. Próbowałam coś z twierdzenia cosinusów i cosinusa podwojonego kata, ale do
niczego nie doszłam.
19 kwi 22:02
Saizou :

a+r+a+a−r=15
a=5
z tw. sinusów
(5+r)sinα=(5−r)sin2α
(5+r)sinα=2(5−r)sinαcosα
5+r=2(5−r)cosα
z tw. cosinusów
(a−r)
2=a
2+(a+r)
2−2a(a+r)cosα
itd.
19 kwi 22:14
Kacper:
| a | | 10−a | | 5 | |
| = |
| = |
| |
| sinα | | sin2x | | sin3x | |
a=4
19 kwi 22:19
maturzystka: Ech jeszcze twierdzenie sinusów. A za tydzień matura.

Dziękuję bardzo za pomoc.
19 kwi 22:19